Організація гарячого харчування в школі
01.10.2015 12:02Освоєння шкільних програм вимагає від дітей високої розумової активності. Учень, що залучається до знань, не тільки виконує важку працю, але водночас і росте, розвивається, і для всього цього він повинен отримувати повноцінне харчування тому, що напружена розумова діяльність пов'язана зі значними витратами енергії.
У 2015-2016 навчальному році адміністрацією школи створена нормативно-правова база «Організація харчування учнів у 2015-2016 навчальному році», в якій зібрані всі нормативно-правові документи з питання організації шкільного харчування: накази, положення, приписи, норми СЕС, звіти, додаткова інформація до звітів, документи, необхідні для постановки учнів на пільгове харчування, режим харчування в їдальні, моніторинг організації харчування по школі, матеріали для проведення класних годин, анкетування та тестування учнів і батьків з питання організації та якості харчування у шкільній їдальні та інші матеріали які щороку оновлюються.
Питання організації харчування учнів постійно піднімаються на всіх педагогічних радах школи, нарадах при директорі, загальношкільних і класних батьківських зборах, засіданнях опікунської ради школи, класних годинах і заняттях ГПД.
Мета роботи з організації харчування учнів на 2015-2016 навчальний рік: охоплення гарячим харчуванням максимальної кількості учнів школи; забезпечення пільговим харчуванням учнів пільгових категорій; виховання в учнів культури харчування; профілактика шлунково-кишкових захворювань школярів.
Завдання:
• Охопити пільговим гарячим харчуванням учнів з багатодітних, малозабезпечених сімей та дітей-сиріт.
• Супроводжувати пільгове харчування учнів пакетом нормативно-правових документів.
• Включити питання з організації харчування в загальношкільний план навчально-виховної роботи.
• Призначити бракеражну комісію з перевірки організації та якості харчування у шкільній їдальні.
• Розробити оптимальний режим харчування учнів.
• Охопити дворазовим гарячим харчуванням учнів, які відвідують ГПД.
• Проводити пропагандистську роботу з учнями та їх батьками щодо охопленням гарячим харчуванням максимальної кількості учнів школи.
• Включити в план внутрішкільного контролю планові перевірки з організації та якості харчування учнів і дотриманню санітарних норм (СЕС) в роботі шкільної їдальні.
У вересні 2015 року створено бракеражна комісія та комісія громадського контролю. Протягом навчального року всі члени комісій щодня перевіряють якість приготування їжі, культуру обслуговування працівників їдальні, виконання норм СЕС, доброякісність продуктів, дотримання норм відпуску готових страв.
Відповідальний за харчування вів щодня покладену документацію і щомісяця звітував з харчування в управління освіти, в бухгалтерію та на нараді при директорі.
Враховуючи розклад шкільних занять, був затверджений режим харчування у шкільній їдальні та розміщення класів відповідно до плану їдальні.
Учні отримують всі види гарячого харчування в шкільній їдальні: сніданок, обід. Моніторинг охоплення гарячим харчуванням ведеться щомісяця.
Ми втрималися на показнику - 100%, завдяки вчителям початкової школи, які ведуть щоденний контроль, розмовляють з учнями, переконують батьків в необхідності отримання дитиною харчування в школі. 97% школярів середньої та старшої школи охоплено гарячим харчуванням, 100% учнів 1-4 класів охоплено за бюджетний кошт.
Велика увага приділяється калорійності шкільного харчування. Враховується вік і особливості навантаження школярів. Медичний працівник щодня перевіряє і прораховує надсилайте меню, вносячи коригування в асортиментний перелік страв.
Надзвичайно приємна в нашій їдальні атмосфера тепла і домашнього затишку. Персонал їдальні завжди зустрічає дітей доброзичливими посмішками і багатьох дітей знає по іменах. Тому діти завжди із задоволенням відвідують шкільну їдальню.
У їдальні організовано чергування вчителів, оформлено стенд «Харчування у школі» зі змінною інформацією: меню, графік годування учнів, інструкція з ТБ.
У 2014-15 н.р. на харчоблокі та в їдальні закладу були проведені ремонтні роботи по встановленню сучасного обладнання і кухонної техніки, надійшов новий посуд. У 2015-16 н.р. приміщення їдальні було обліковано новітньою плиткою, замінено вікна видачі готової продукції та посудомиючої кімнати, встановлено 12 нових раковин та 6 питних фонтанчиків. За дизайном учнів школи естетично оформлено стіни, що дає можливість дітям насолоджуватися перебуванням у приміщенні їдальні.
Ефективність використання сучасного обладнання в харчоблоках виражається в скороченні часу приготування перших і других страв; можливості приготування більшої кількості страв, салатів за рахунок вивільненого часу. Заміна громіздкого старого обладнання новим малогабаритним забезпечує вільний доступ до нього працівників харчоблоку, дотримання правил техніки безпеки і дає можливість передбачити послідовність технологічних процесів, що виключають зустрічні потоки сирої і готової продукції. У результаті: учні отримують гаряче «щадне» харчування, що сприятливо впливає на їхнє здоров'я.
На шкільному сайті розміщена інформація щодо організації харчування учнів у школі.
Шкільна їдальня повністю укомплектована необхідним посудом. Її чистоті приділяється підвищена увага. Миття та дезінфекція проводяться з дотриманням всіх норм санітарно-гігієнічного режиму, використовуються найкращі засоби дезінфекції.
Організація харчування неможлива без контрольно-аналітичної діяльності.
У цьому навчальному році були проведені перевірки:
- якості поставляється і готової продукції;
- стану торгово - технологічного обладнання;
- санітарно-гігієнічного стану їдальні і харчоблоку; - Організації чергування в шкільній їдальні;
- стану шкільної посуду;
- якості готової продукції;
- цільового використання продуктів харчування і готової продукції відповідно з попереднім замовленням;
- ведення бракеражного журналу готової і сирої продукції;
- виконання графіка поставок продуктів і готової продукції, строків їх зберігання та використання.
Маркування тех. обладнання та прибирального інвентарю дотримується згідно вимог.
Їдальня працює з 8.00 до 15.00. в день обслуговує близько 800-850 чоловік.
Мається щоденне і перспективне меню,
Є маркування ножів, дощок, столів для сирих, варених продуктів.
Мається наявність добових проб.
Продукти доставляються на спеціальному транспорті.
Каналізація - централізована. Є спеціальне місце для миття рук в їдальні, питні фонтанчики.
Працівники укомплектовані санітарним одягом. Санітарні книжки пройдені за термінами.